projektek-események

80-as generáció
2012.11.22 - 2013.01.04

80-as generáció
társadalom-helyzetkép-kiállítás

2012. november 22 - 2013. január 4.
ArtBázis

2012 májusában két alkotói műhelyt indított a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója a Fotóhónap kiállításaira készülve, ezek egyike volt a 80-as generáció. A műhely témájának előzménye egy konferencia és a belőle született kiadvány volt, mely a Kontra Műhely szervezésében született meg. A fiatal szociológusokból, pszichológusokból, vizuális antropológusokból álló csoport tagjai 2010-ben kiadott tanulmányaikban olyan társadalmi jelenségekkel és problémákkal foglalkoztak, amelyek a 20-30 éves fiatalokat érintik – azaz önreflexív módon a saját generációjukat. A műhelymunkában résztvevő FFS-tagokat többek között ezek a szövegek inspirálták az egyéni projekt-ötleteik kidolgozása során.
A műhelymunka és a kiállítás célja egyaránt az volt, hogy önvizsgálatot készítsen és körképet adjon, miként látja a saját generációnk önmagát: mások vagyunk-e, mint az előttünk születettek és az utánunk következők – hatással volt-e gondolkodásunkra, hogy gyerekkorunk egy részét a szocializmusban töltöttük, de nem fiatal felnőttként éltük meg a rendszerváltást?
A kiállításon látható művek egyfelől generációs önreflexiók, amelyek önmagukon túlmutatva fogalmazzák meg a 80-as generáció jelenlegi társadalmi kérdéseit és problémáit. A kiállítás a jelen mellett a múltba is kalauzol minket, egyes projektek olyan eseményekkel, helyszínekkel, társadalmi jelenségekkel foglalkoznak, amelyek a rendszerváltás előtti Magyarországhoz – gyerekkorunk emlékeihez, élményeihez – kapcsolódnak. A kiállítás az FFS közel féléves műhelymunkájának eredményeit mutatja be.

Kiállító művészek: Bakonyi Zsuzsa, Barcza Gergely, Flohr Zsuzsi, Kerekes Emőke, Kerekes Katalin, Martinkó Márk, Péter Ildikó, Somogyvári Kata, Szent-Iványi Réka, Vágó-Lévai Katalin – Vágó Csaba, Várai Enikő, Virág István
Kurátor: Barta Edit
Kurátor asszisztens: Balázs Anna
Kiállítás megnyitó: 2012. november 22. 19 óra
Megnyitja: Horányi Attila, művészettörténész (MOME)

fotó © Szent-Iványi Réka (a 48-as házszám sorozatból)

Sajtó:
Hercsel Adél: Barta Edit: "Nálunk kevés fiatal fotós foglalkozik a rendszerváltással" (fiedlio.hu)
Fotográfia: jön a 80-as generáció (mno.hu)
Velünk és nálunk – A 80-as generáció (mosaiconline.hu)
Hercsel Adél: Az utolsó szovjet nemzedék (mandiner.hu)
A kiállítás katalógusa (issuu.com)

 

Web