projektek-események

Átlátás - Érmezei Lili Zoé, Kaulics Viola: Személyes tér
2012.01.18 - 02.17 / ArtBázis

Átlátás

Érmezei Lili Zoé, Kaulics Viola:
Személyes tér

2012. január 18 - február 17.
ArtBázis

Ahol megtaláljuk személyes terünk határait ott rejlik intimitásunk is.
Az intimitás törékenysége nem erőtlenségében rejlik hanem, hogy mindenki számára különbözik, különböző módon érhető el, hogy képesek vagyunk-e elfogadni személyes és mások saját terét. Mi az amit megtehetünk és mi az amit nem
Vajon az intimitás lehetősége felruház minket,hogy önmagunk legyünk? Nem beszélhetünk személyes térről, ha nem beszélünk valaki személyes teréről. Ebben az esetben két művészéről, kik ebben a témában alkotnak, de különbözően közelítik meg az intimitás kérdését
Kaulics Violának fel kellet fedeznie, hogy mit is jelent számára az intimitás, és az hogyan foglal az közös létezést magába.
Kaulics Viola beleülteti magát fényképeibe, olyan fiktív párkapcsolatokról készít képeket, ahol ő is szereplő.  Képein a hangsúly nem rajta van, hanem a férfiakon, akik változnak, és így az intimitás különböző színeit jelenítik meg. szereplői úgy vannak elhelyezve, mint akik a meghittséget megélik, mindennapjaik közegében.  A bensőséges viszony két ember között alakul ki ami magában hordozza aztis hogyan kell, lehet saját terünket kinyitni más felé és vele egyet alkotni. Közös létezést foglal magában ahol a komfort zónában nem csak a pozítivat, de minden mást együtt élnek meg a szereplők.
Érmezei Lili Zoé szokatlan és progresszív eszközhasználattal a fotós és a modell megszokott viszonyát változtatja meg, skypon keresztül on-line készíti képeit. Modelljeit meztelenül ábrázolja egy fehér személytelen térben, ezzel szembe állítva az intimitást a sterilitással. 
Érmezei Lili Zoé nem a fizikai jelenlétre, hanem annak hiányára építi a projektjét. Közös alkotás, mely során a fotós fizikailag nincs jelen, de elérhető és látható. A távolsággal szabadságot és egyenrangú alkotói szereped ad a modelleknek, akiket nem instruál, hanem inkább segíti a steril, üres térben történő szereplésben. Nincsenek előre kitalált képek és pózok amikben láttatni szeretné őket, a folyamat érdekli, hogy a szereplők miként hódítják meg és alakítják át a teret, hogyan kerülnek közelebb saját testükhöz.

Kurátor: Meggyesházi Éda Manó
Kiállítás megnyitó: 2012. január 18. 19 óra
Megnyitja: Dr. Füzi Izabella

Füzi Izabella: Személyes tér, az intimitás terei (Apertúra Magazin)

Fotó © Érmezei Lili Zoé (a Testhatárok – Skype projekt sorozatból), 2011

Az Átlátás projektről
A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója Oltai Kata kurátorral egy több galériát összefogó, többrészes kiállítás-sorozatot szervezett, melynek kezdettől fogva nem csupán az volt a célja, hogy létrehozzon hat kiállítást, hanem, hogy a szakma különböző szereplőit az együtt-gondolkozásra, kommunikációra, problémamegoldásra, térben-gondolkodásra, koncepció-hangolásra sarkallja.
Minden kiállítás egy alkotó és egy kurátor közös munkája során valósult meg, a rendelkezésre álló bő fél év alatt egy közös prezentációt is szerveztünk, melyen mindenki beszámolt addigi munkafolyamatáról, esetleges felmerülő kérdéseiről, problémáiról, így lehetsőég nyílt, hogy a hat kiállítás szereplőit: alkotók, kurátorok és a kiállítóhelyek képviselői egymás munkáit is nyomon kövessék.
A programban olyan kiállítóhelyek vesznek részt, melyek nyitottak egyrészt a fotóra, mint műfajra, nyitottak arra, hogy egy teljesen friss alkotóval dolgozzanak, illetve szempont az is, hogy lehetőség szerint a non-profit és a kereskedelmi szektorból egyaránt érkezzenek. Az Átlátás projekthez csatlakozó kiállítóhelyek a Demo Galéria, a Faur Zsófi Galéria, a Karton Galéria, a Liget Galéria, a Lumen Galéria és a Nessim Galéria.
Web