projektek-események

Bilak Krystyna, Lázár Dóri, Schuller Judit Flóra: Mentés - Átlátás #3
2020.02.20. - 03.28.

Bilak Krystyna, Lázár Dóri, Schuller Judit Flóra: Mentés - Átlátás #3

2020. február 20. – március 28.
Várfok Project Room


Megnyitó: 2020. február 20., 18:30
Helyszín: Várfok Project Room | 1012 Budapest, Várfok u. 14.
A kiállítást megnyitja: Claudia Küssel, művészettörténész és kurátor

Megtekinthető: 2020. február 20. – március 28.

Kurátor: Maj Ajna


A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója által harmadik alkalommal Átlátás címmel megrendezett kiállítássorozat keretében a Várfok Project Roomban három fiatal kiállító és egy kurátor kapott bemutatkozási lehetőséget.

A kiállítás tételmondata egy Milan Kundera idézet, amiben a felejtést bizonyos mértékig a halállal azonosítja.

„A legfélelmetesebb a halálban nem a jövő elveszítése, hanem a múlté. A felejtés valójában a halál egy formája, amely állandóan jelen van az életben.”

A fotó mint az emberi emlékezet primer hordozója az utóbbi évtizedekben nemcsak technológiai, hanem egy erőteljes társadalmi-evolúciós változáson is keresztülment.  
A virtuális jelenlétünk koncentráltságának fokozódásával, mikor is minden történést, személyt vagy emléket egy gombnyomással, „érintéssel” rögzíthetünk, megoszthatunk, fel - vagy letölthetünk, alapjaiban változott meg a múlt-jelen-jövő hármasához való viszonyunk.
Míg korábban a fotográfia legelemibb funkciója a megőrzés, és a látvány „valóságos” leképzése volt, mára ez a képi manipulációt könnyen és egyszerűen lehetővé tevő applikációk elterjedésével, a különböző szűrők és effektek térnyerésével mindinkább másodlagossá vált. Az “örökkévalóság” képzetét felváltotta a néhány másodpercnyi “instant” hírnév ellenállhatatlan csábítása.

A kiállításon szereplő munkák a digitalizáció kihívásaként a megváltozott, felgyorsult képérzékelés és képértelmezés lehetőségeire kérdeznek rá olyan fogalmak mentén szerveződve mint a fikció, a manipuláció és az emlékek.

A kiállítás a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója Átlátás #3 kiállítássorozatának és a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának a része.


A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap és Magyar Fotóművészek Szövetsége támogatásával jött létre.

A kiállításmegnyitón készült fényképek

© Bilak Krystyna

© Lázár Dóri
© Shuller Judit Flóra

www.nka.hu

Web