projektek-események

D-terv - workshop és field work
2018 nyár - 2019 tavasz

D-terv
- workshop és field work

2018 nyár - 2019 tavasz
Budapest + Dunaújváros

 

Az Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója és az ICA-D (Institute for Contemporary Art - Dunaújváros) a nyár folyamán féléves, közös művészeti projektbe kezd, workshop és field work formájában, melynek során inspirációs forrásként használva Dunaújváros sajátosságait, kísérletet tesz az utópikus elképzelésekkel átitatott épített város valós, vagy fikcionalizált rétegeinek felfejtésére.

Dunaújváros különlegessége abban áll, hogy ha nem is a semmiből, de egy mezővárosból, Penteléből “húzták fel” az 1950-es években ipari központtá, és nevezték át Sztálinvárossá, majd 1961-ben Dunaújvárossá.

A város a kommunista utópia vagy fikció materializálódásaként született meg a “semmiből”, egy heroikus és diktatórikus akarat műveként, nem pedig szerves fejlődés következtében, ami miatt máig megőrizte tájidegen alien-és fikció-jellegét.

Dunaújváros különlegessége az időben való lebegés, elhelyezhetetlenség, mert, ha úgy tetszik, erősen emlékeztet a múltra, különlegesen tisztán megőrződött szocialista-realista építészete miatt is, de egy meg nem valósult vagy csak elhalasztott jövőt is megidéz. A város egyfajta katalizátor, a kreativitás terepe, hiszen felkínálja magát a vissza-vagy továbbgondolásnak, a re-vagy dekonstrukciónak, az utópiának ésvagy disztópiának is. Dunaújváros a képzelet díszlete, egyszerre hely és nem-hely, amelyet szinte tetszés szerint benépesíthetünk.

A D-terv fontossága abban is áll, hogy szakítani akar a megszokott és jól bejáratott vizuális Budapest-központúsággal. Rámutat arra, hogy a fővárostól pár kilométerre hihetetlenül izgalmas, kiaknázatlan vizuális és gondolati terep található, amelyből kiindulva, akár egy másik Magyarország vagy másik jövő is felépíthető vagy éppen szétbontható.

A városról

Dunaújváros építése, a szocialista város és -élet utópiájának megvalósítása a második világháború utáni Magyarország egyik legfontosabb feladata volt. Az új város tervezésekor egy minden ízében ideális élettér kialakítása volt az elsődleges cél, ahol a dolgozó ember szociális és kulturális igényeit kielégítő szolgáltatások karnyújtásnyira vannak, ám nem vonják el a figyelmet a munkáról. A gyár nyereséges működése sok olyan privilégiumot biztosított a városnak, ami a régióban egyedülálló volt (uszoda, sport- és jégcsarnok, filmszínház, könyvtár, művészeti szakkörök, stb.), így a dunaújvárosi élet sok fiatal családnak nyújtott vonzó alternatívát.      

Közel hetven év telt el az első városrész és a gyár felépítése óta, így ma már kellő távolságból vizsgálható, hogy mennyire működőképes hosszútávon az az élet, amit a bimbózó szocializmus idején megálmodtak a tervezők. A gyár és a város egysége mindmáig meghatározó, ugyanakkor számos építészeti és strukturális megoldás nem bizonyult elég időt állónak és ma már nem szolgálja megfelelően a lakókat. Az a város, ami a hetvenes-nyolcvanas években az egyik leggazdagabb szociális és kulturális központ volt, ma már átlag életkor tekintetében az egyik legöregebb Magyarországon.  

A projekt

A projekt időtartama kb fél év. Budapesti előadásokkal veszi kezdetét, majd egy két napos dunaújvárosi terepmunka után kezdődik a voltaképpeni alkotói folyamat, amelynek segítői a projekt előadói és a műhelymunka koordinátora, és amelynek betetőzése egy kiállítás a Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros-ban.

© Fortepan

 

Részvételi információk, jelentkezés:

- A programban az FFS tagjai vehetnek részt (kivéve a júniusi előadások)

- A műhelymunka koordinátora: Cséka György esztéta, kritikus. 1999-ben végzett az ELTE-n, 2009-2010 között a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója titkára, 2009-től 2012-ig a Fotopost.hu fotóművészeti lap szerkesztője, 2013-2014 között az Origó Kunsztblog-jának szerzője. Jelenleg az artportal.hu szerzője. 

- Ha szeretnél részt venni, kérjük, jelentkezz a következő email-címen legkésőbb június 10. éjfélig az ffsvezetoseg@gmail.com címen.  A téma-mezőbe írd be, hogy „D-terv - jelentkezés”.

A program ütemterve:


Júniusban, hétfőnként három alkalmas elméleti alapozással kezdünk. Az előadásokra minden érdeklődőt szeretettel várunk (nem feltétel az FFS tagság)!

2018. június 11, hétfő

K. A. S. Galéria (1114 Budapest, Bartók Béla út 9), 18:00

Kaszás Tamás: Legyen turista egy tervezőasztalon!

Kaszás Tamás Dunaújvárosban született 1976-ban. Művészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán, majd doktori képzésén folytatta. 2015-ben Esterházy-, 2010-ben Smohay-díjas, és az utóbbi években többek közt olyan rezidencia programok résztvevője, mint a petőmihályfai Krinzinger Projekte, a varsói AiR Laboratory vagy a prágai Future. Tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának és a dunaújvárosi Újpart Egyesületnek. Műveit őrzi a budapesti Ludwig Múzeum, a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros, a londoni Tate Modern, a luxemburgi MUDAM és a lengyelországi Muzeum Sztuki Łodz. Állandó alkotótársa Loránt Anikó (Ex-asrtist’s Collective) és Kristóf Krisztián (Randomroutines).

2018. június 18, hétfő

Budapest Projekt Galéria (Kossuth Lajos u. 16, 1053), 18:00

Fehérvári Zoltán: Dunaújváros kialakulása, modern és szocreál küzdelme

Fehérvári Zoltán (1962) művészettörténész. Egyetemi oktatói évek után (1987-1995) a Magyar Építészeti Múzeum munkatársa volt (1999-2012), jelenleg szabadúszó. Elsődleges szakterülete a 20. századi Magyar építészet. Számos publikációja mellett elsősorban műemléki tudományos dokumentációkat készített. Társkurátorként több múzeumi kiállításban – Budapesti mozik, Pavilon építészet, Modern és szocreál – közreműködött, katalógusokat és forráskiadványokat (Lapis angularis) szerkesztett. Az utóbbi években a HAP Galéria, és a Fuga építészeti kiállításaiban közreműködött.

Nagy Annamária: VAS/MŰ

Nagy Annamária (1988) művészettörténész, 2015 óta a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros munkatársa, valamint a Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep és Szoborpark kurátora. 2018-ban Kállai-ösztöndíjas, kutatási területe a szocialista ipari mecenatúra, a Dunai Vasmű és Dunaújváros kultúrtörténete.

2018. június 25, hétfő 

Budapest Projekt Galéria (Kossuth Lajos u. 16, 1053), 18:00

Nemes Z. Márió: Hungarofuturista térfantáziák

Nemes Z. Márió költő, kritikus, esztéta. Ajkán született, tanulmányait az ELTE esztétika és filozófia szakán végezte, 2014-ben szerzett doktori címet. Tagja a Fiatal Írók Szövetségének és a József Attila Körnek, az elmúlt években több hazai és külföldi ösztöndíjat is elnyert, rezidencia programokon vett részt Bécsben, Berlinben és Stuttgartban is. 2013-ban alapította Berlinben a Technologie und das Unheimliche kultúraelméleti periodikát Fridvalszki Márkkal és Miklósvölgyi Zsolttal. Képző- és filmművészeti, irodalmi témájú szakszövegei rendszeresen jelennek meg többek közt a Balkon, a Holmi, az Új Művészet, az Élet és Irodalom, valamint a Kalligram hasábjain.

Balázs Anna: Iljics gyermekei: Vasmunkások a dekommunizáció idején

Balázs Anna, antropológus, jelenleg a University of Manchester PhD hallgatója. Budapesten született a rendszerváltás idején. Alapszakos diplomáját a MOME Design- és Művészetelmélet szakán szerezte, utána Észtországban tanult urbanisztikát és társadalomtudományokat. A CEU-n szociológia és antropológia szakon diplomázott. Kutatási területe a posztszocialista építészet és városi tér változó társadalmi jelentései, vizsgált országai Magyarország, Észtország, Lengyelország, Románia és Ukrajna. Jelenleg PhD terepmunkáját végzi a kelet-ukrajnai Mariupolban, ahol az iparváros kulturális átalakulását vizsgálja a Donbas-konfliktust követően.

2018. július 7-8. szombat-vasárnap

Közös kirándulás Dunaújvárosba, ahol városi sétákon veszünk részt szakavatott vezetőkkel: Vasmű-látogatás, szoborpark, múzeum, stb. Szállás a Dunaújvárosi Főiskola hoteljében. A szállást és az utazást az FFS állja.

2018 nyár

Ez az időszak a munkatervek kidolgozásával és megvalósításával fog telni havonta szervezett konzultációs / prezentációs alkalmakkal. Ekkor lesz lehetőség a készülő projektek megvitatására.

2018 ősz

Ősszel újra felvesszük a fonalat, ahol a konzultációk célja már az anyagok véglegesítése, a gyártás és az installálás kérdéseinek megvitatása lesz. Októberben a gyártás és installálás megszervezése történik. 

2019 eleje

Kiállítás a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D). Tervben van még a kiállítás bemutatása más helyszíneken is.

Fotók: Nagy Annamáriától (kivéve Fortepan)

Az FFS műhelymunkáit az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja.

Web