projektek-események

Emese Tóthová: Játékidő - A négy fal között
2024.04.19 - 2024.06.

Emese Tóthová: Játékidő - A négy fal között

Megnyitó: 2024. április 18., 18:00
A kiállítást megnyitja: Dr. Gellér Judit, a Néprajzi Múzeum MaDok-programjának muzeológusa és a MOME Fotográfia MA szak adjunktusa

Kurátor: Kereszty Anna

A felelősségteljes és felnőtt élettel nehéz összeegyeztetni az olyan cselekvéseket, amelyeket csak önmagukért vagy önmagunkért végzünk. Sokunkban ismerősen cseng a hang: ha valaminek nincs haszna, akkor is megéri csinálni?
Emese Tóthová legújabb sorozata a felnőttkori játékosságot vizsgálja, és annak a helyzetnek a fontosságára hívja fel a figyelmet, amely megengedi, hogy tét nélkül játsszunk, kísérletezzünk, kizökkenve a hétköznapi cselekvésekből. A játék ugyanis egy mentális állapot, nem csak a célja és a kézzelfogható hasznossága a lényeg, hanem a ránk gyakorolt hatása is.
Emese olyan játékokkal kísérletezik, ahol kis kihívások elé állítja magát saját életterében. Türelem- és bizalomjátékok, játék párban vagy egyedül. Játék az idővel, játék pusztán önmagáért.
Az antwerpeni szoba vagy a párizsi lakás egy olyan játszótérré válik, ahol a gyerekkori felszabadultság a felnőttkori egzisztenciális szorongásokkal keveredik. A távkioldóval készített képek pedig ezt a performatív helyzetet rögzítik.
A játékok tanítanak bennünket, azonban olykor kegyetlenek is tudnak lenni. Az önfeledt szórakozás és az intimitás mellett Emese Tóthová képei megidézik az olyan próbaszerű játékoknak a világát is, ahol bizonyítani kell a rátermettséget és amelyek sokszor részei a beavatási rítusoknak is. Legyen szó egy óvoda udvaráról vagy egy gólyatáborról.

A kiállítás egyben egy könnyed és játékos, illetve kontemplatív térbe invitálja a nézőket, megidézve a játékok felszabadító, varázslatos vagy akár olykor ambivalens világát.

A kiállítás megtekinthető:
2024. április 18. – június
Kedd–péntek: 14–19 óra • Szombat–vasárnap: 11–19 óra
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
____

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója szervezésében 2024-ben is megvalósul az Átlátás című kiállítássorozat, amely lehetőséget és támogatást biztosít a Stúdió pályakezdő tagjainak a bemutatkozásra. Az FFS egy belsős pályázat keretein belül hirdette meg a kiállítási lehetőséget a Stúdió tagjai között. A zsűri felkért tagjai a projektet befogadó galériák képviselői voltak: Viski Noémi, kurátor (K11 Labor), Mucsi Emese, kurátor (Capa Központ), Fekete Viktória, manager (Inda Galéria), Török Tünde, kurátor (Mymuseum), Cserna Endre, az FKSE Galéria és az Eidolon Center for Everyday Photography képviselője és Legát Franciska az FFS titkára. A zsűrizést követően öt alkotó került kiválasztásra, akik kurátoraikkal és a galeristákkal való szoros együttműködés során megvalósíthatják elképzeléseiket az „Átlátás 4” kiállítássorozat részeként.

Web