projektek-események

FFS Szerda - Kiss Noémi: Fotográfia és irodalom kapcsolata 20. századi művekben
2020.10.14 / Főfotó

FFS Szerda – 2020. 10. 14. 19H
Főfotó (Baross u. 10.)

Fotográfia és irodalom kapcsolata 20. századi művekben
– Kiss Noémi előadása


A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója – FFS – szeretettel vár az idei év hatodik FFS Szerdájára, melynek előadója Kiss Noémi író, kritikus, tanár, az ME BTK habilitált adjunktusa. Könyvei: Trans (elbeszélések), Sovány angyalok (regény), Balaton (novelláskötet), könyveit a Magvető Kiadó gondozza. 2015-ben elnyerte a Darmstadi Irodami Akadémia díját Rongyos ékszerdoboz, Utazások Kelet-Európában című könyvéért.


"Az írók szemtanúk, vagy nosztalgikus csodavárók, akiket olyasmi érdekel, amit mások szabad szemmel sem vesznek észre, mert a világ folyásában tökéletesen érdektelen dolognak tűnnek. Terek beomlott sarkai, hátsó udvarok, elhagyatott megalomán tengerpart, üres blokkház, ahol egykor a kommunista elit tengette nyugatias életét pincérrel; szögesdrót kiszakadt palánkja a bolgár–török határon. Amint egy albumban fényképen látjuk, és még történetet is kapunk hozzá, a világ eldugott része is izgalmas lehet. Ha az íróhoz egy fotográfus csatlakozik, az már maga a szelektív látásmód optikai beteljesülése. Hisz a fényképész – hasonlóan az irodalmi alkotás technikájához – az „optikai-tudattalant” állítja elénk, ahogy Walter Benjamin gondolta egykor, vagy ő maga „a halál ügynöke”, hogy Roland Barthes híres frázisát idézzük.

Mindkét médium, fénykép és irodalom is az emlékezet szolgálatába állítható, elméletük és gyakorlati megvalósulásuk ezért szorosan összefüggött az utóbbi évtizedek fotókönyves munkáiban. Egy olyan könyvet választottam a német nyelvű, európai konfliktusokat tematizáló albumok közül, mely ugyan tíz éve jelent meg, a műfajra nézve máig releváns problémákat érzékeltet. Ez az album eleve az elmúlást, bizonyos európai helyek geopolitikai kiüresedését és végérvényes – társadalmi és gazdasági – leszakadását, a kulturális emlékezet sorvadásának irodalmi és fotográfiai ábrázolhatóságát tűzte ki célul. Ugyanakkor jól látjuk általa, milyen veszélye van az ilyen népszerűsítő feldolgozásnak: a kihaló vidékek fotózása és megírása nem áll távol a nosztalgikus átmentés romantikus vágyától. A Last & Lost 2006-ban jelent meg Németországban. Nagy visszhangja volt, több kiállítás, bemutató és recenzió kísérte megjelenését, kisebb szenzációnak számított. Egyedülálló vállalkozásról van szó; huszonkilenc alkotó szerepel benne.

Fontos
Részvételi szándékod emailben jelezd az studio@ffs.hu címen. Az üzenet tárgya a következő legyen: FFS SZERDA / Kiss Noémi előadása. Köszönjük!
Az előadás megtekintése díjtalan!
Amennyiben kérdésed lenne, keress bizalommal minket studio@ffs.hu címen vagy a 06 30 166 2033 telefonszámon.
Köszönjük!

Az FFS Szerda előadássorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap (NKA).


Köszönjük a Főfotónak, hogy befogadja a rendezvényünket

Grafika: Koleszár Stella


Web