projektek-események

FFS Szerda - Puszt Zsófia: Hogyan tágíthatjuk a fotográfia tereit, részvételét a társadalomban?
2020.07.31. / Dunaszekcső

FFS Szerda – 2020. 07. 31.
Dunaszekcső

Hogyan tágíthatjuk a fotográfia tereit, részvételét a társadalomban?
– Puszt Zsófia előadása


A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója – FFS – szeretettel vár az idei év negyedik FFS Szerdájára, melynek előadója Puszt Zsófia fotográfus, a berlini Universität der Künste Art in Context mesterszak hallgatója, a Photobook és Photozine kultúra kutatója.


Az FFS szerdakeretein belül szeretném bemutatni, hogyan lehet a fotográfiát kizökkenteni a megszokott akadémikus kiállítási keretekből. Hogyan tudunk vele akár egydiskurzust kialakítani, játékos és performatív módon használni. Mégis hogyan?Merül fel sok emberben a kérdés, hogyan kerülhet ilyen szerepbe a szigorúértelembe vett fotográfus és maga a fotográfia? A fotográfus, aki már egy adott sorozattal tulajdonképpen vizsgálja a társadalmat és miért nem elég esetleg akép, mint közvetítési eszköz? Hogyan próbálhat meg egy fotográfus kilépni a beskatúlyázásból és a komfortzónájából?

Először is válasszunk egy malacot és próbáljunk vele új képet alkotni. Vagyis:@foundpiggies projekt.

A @foundpiggies projekt saját családi archívumomra épül. A Nagyapám agrármérnök volt a második világháború után. Az ő fő kutatási területe a helyes sertés és juh tartás, ill. tenyésztés volt. A szakmája mellett hobbi fotográfus volt, ennek következtében pedig nagyon lelkesen készített tanulmányi célokat szolgáló, mondhatni portrékat a malacokról. Több mint ötven év elteltével megleltem a padláson ezeket a képeket, amelyekkel rögtön tudtam, hogy kezdenem kell valamit. Illetve azt is tudtam, hogy az a valami egy játék lesz. Egy játék, valamint kritikus művészetközvetítés projekt, amelysorán a játékosok a malacokkal és fotográfiával az online és a valós térben játszhatnak.  Azzal a céllal, hogy mindenki kiállító és mindenki kiállított legyen. Hogy épp olyan aktív térré váljon a kiállítótér, mint a közösségi média. Hogy a malacok szimbólumávalkritikusan kezeljük az online teret és saját magatartásunkat ott. Valamint nem utolsó sorban, hogy a malacok újra éledjenek egy másik kontextusban.

Puszt Zsófia 2016-banvégzett a Kaposvári Egyetem Fotográfia szakán. Tanulmányai végén kezdett el a Photobook és Photozine kultúrával foglalkozni és a MAMA Photobooksal, valamint Terjék Diána grafikussal kooperációban kiadványokat készíteni, amelyek több nemzetköziés hazai könyvfesztiválon és kiállításon is részt vettek. Művészetében a kezdetektől domináns az emberi érzések és társadalmi csoportok elemzése a fotográfián keresztül. Így folyamatosan kísérletezik a médium különböző megjelenési formáival a társadalomban. 2017-ben részt vett a Budapest Galéria Művészcsere programján. 2020 óta újra a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának (FFS) tagja, illetve tagja volt a Magyar Művészkönyv Alkotó Társaságnak is. 2018 óta a berlini Universität der Künste Art in Context mesterszak hallgatója, ahol fő szakiránya a művészetközvetítés, amelyet szintén a médium új útjainak feltérképezésére használ a digitalizált társadalomban.

Ha többet akartok látni, katt a linkre!

https://www.instagram.com/foundpiggies/

Fontos
Részvételi szándékod emailben jelezd az studio@ffs.hu címen. Az üzenet tárgya a következő legyen: FFS SZERDA / Puszt Zsófia előadása. Köszönjük!
Az előadás megtekintése díjtalan!
Amennyiben kérdésed lenne, keress bizalommal minket studio@ffs.hu címen vagy a 06 30 166 2033 telefonszámon.
Köszönjük!


Az FFS Szerda előadássorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap (NKA).


Web