projektek-események

Fórumestek VIII.: Poszthumanizmus ökológiája – beszélgetés Szalai Dániellel és Petrányi Zsolttal
2022.05.04.

Foton fórumestek VIII. rész: Poszthumanizmus ökológiája – beszélgetés Szalai Dániellel és Petrányi Zsolttal

Az FFS által szervezett fórumest-sorozat célja, hogy fiatal fotósok, illetve minden érdeklődő személyes példákon keresztül megismerkedhessen a kurátor-művész / galerista-művész együttműködések különböző formáival. Moderált beszélgetések keretén belül kérdezünk művész-kurátor és művész-galerista párosokat közös munkájukról, tapasztalataikról és a piaci reprezentációhoz való viszonyulásukról.

Május 4-èn Szalai Dániellel és Petrányi Zsolttal folytatjuk beszélgetés sorozatunkat a konceptuális fotográfia új horizontjairól, illetve az alkotói felelősségvállalásról az antropocén korszakot körülölelő problémakörökről - mind hazai, mind pedig a külföldi tapasztalatokat érintve.

Szalai Dániel 1991-ben született magyar művész, Budapesten él és dolgozik. Fotóalapú projektjeiben az állat-ember kapcsolatok vizsgálatán keresztül reflektál társadalmi, politikai és gazdasági kérdésekre. Munkái bemutatásában gyakran használ téri, installatív megoldásokat és kever különböző médiumokat. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és bécsi Angewandte-n tanult fotográfiát; BA diplomáját design- és művészetelmélet szakon szerezte. 2021-től a MOME Multimédia-művészet DLA szakos doktorandusza.
2020-ban a Futures fotográfiai program, 2018–2019-ben a Parallel Európai Fotográfiai Platform résztvevője. Munkáját számos hazai és nemzetközi kiállításon mutatták be. 2019-ben a LensCulture Emerging Talent Awards nyertese. 2018-ban Novogen című munkájával elnyerte a Paris Photo Carte Blanche-díját és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Budapest Portfolio Review-jának fődíját. A holland BredaPhoto Talent Programjának magyar nyerteseként a 2018-as biennálé kiállítója. A Carte Blanche Collective, az FFS és az FKSE tagja.

Petrányi Zsolt 1966-ban született, Budapesten él és dolgozik. Művészettörténeti tanulmányait az ELTE Művészettörténet szakán végezte, PhD. dolgozatát is itt védte. 1996-tól, Beke László igazgatósága alatt a Műcsarnokban dolgozott kurátorként. 2001-től a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet művészeti vezetője volt, 2003-ban a Kis Varsó művészcsoporttal a Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kurátora. 2005-től 2011-ig a Műcsarnok igazgatója, a Velencei Biennále Magyar Pavilonjának nemzeti biztosa. Ezekben az években több nemzetközileg is nagyra értékelt művész egyéni kiállítását mutatta be (Luc Tuymans, Thomas Ruff, Michael Borremans). 2011-től a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetőjeként a kortárs művészetet és annak történeti előképeit, tendenciáit vizsgálja. 2017-ben a Velencei Biennále Magyar Pavilonjában Várnai Gyula kiállításának rendezője. A kortárs fotográfia kérdései különösen foglalkoztatják, több kiállítást is rendezett a témában. A MOME Fotográfia MA szakának meghívott kurzusvezetője.

Az előadás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja.

Web