projektek-események

Foton fórumestek IV. rész: Régiből újat- beszélgetés Barakonyi Szabolccsal és Szilágyi Róza Teklával
2022.04.06

Az FFS által szervezett fórumest-sorozat célja, hogy fiatal fotósok, illetve minden érdeklődő személyes példákon keresztül megismerkedhessen a kurátor-művész / galerista-művész együttműködések különböző formáival. Moderált beszélgetések keretén belül kérdezünk művész-kurátor és művész-galerista párosokat közös munkájukról, tapasztalataikról és a piaci reprezentációhoz való viszonyulásukról.

Április 6-án rendhagyó Fórumestet tartunk. Ezen a szerdán egy könyvről, a Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból – Barakonyi Szabolcs válogatásában-ról fogunk beszélgetni annak ötletgazdájával, Barakonyi Szabolccsal és szerkesztőjével, Szilágyi Róza Teklával.

Barakonyi Szabolcs 2003-tól az Index.hu fotósa, 2013-tól 2020-ig pedig az Index.hu fotórovat vezetője, majd 2021 eleje óta a Telex.hu állandó szerzője, cikkeinek fő témája a fotográfia.
Számos fotográfiai díj birtokosa. 2006-ban Lucien Hervé- és Rodolf Hervé-díjas, 2007-ben az arles-i fotófesztiválon a Photo Folio Gallery & Review díjazottja, 2011-ben André Kertész-ösztöndíjasa, 2015-ben a Warsaw Photo Days döntőse, 2018-ba a Cortona On The Move New Visions döntőse lett. 2022-ben a Capa-nagydíj ösztöndíjasa.
Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója. Fő kutatási területe a bűnügyi fotóhoz kapcsolódik, emellett az archívumok természete, kortárs használata, megközelítése foglalkoztatja leginkább.

Szilágyi Róza Tekla az ELTE-n szerzett művészettörténész és esztéta diplomát, majd fél évet dolgozott az isztambuli PiArtworks kortárs kereskedelmi galériában. Ezután tanulmányait a Képzőművészeti Egyetem Kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek mesterképzési szakán folytatta. 2012 óta publikál hazai és nemzetközi művészeti folyóiratokban és kiadványokban. A ma már inaktív Omnivore Gallery alapítója, 2017-2018-ig a Hybridart Space budapesti kortárs képzőművészeti galéria vezető kurátora, 2016 óta az Artmagazin munkatársa, jelenleg az Artmagazin Online vezető szerkesztője. Fő érdeklődési területei a digitális kultúra képzőművészetre gyakorolt hatása, a képzőművészet peremterületei, az immateriális munka, a bizonytalan kondíciók és az elméleti munkavégzés kapcsolata, valamint a privát fotográfia.

Borítókép fotók: Ajpek Orsi, Hering Orsolya

A program megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja.

Web