projektek-események

Foton fórumestek VI. rész: A szexualitás szépsége – Beszélgetés Szombat Évával és Lendvai Lindával
2022.04.29.

Foton fórumestek VI. rész: A szexualitás szépsége – Beszélgetés Szombat Évával és Lendvai Lindával

Az FFS által szervezett fórumest-sorozat célja, hogy fiatal fotósok, illetve minden érdeklődő személyes példákon keresztül megismerkedhessenek a kurátor-művész / galerista-művész együttműködések különböző formáival. Moderált beszélgetések keretén belül kérdezünk művész-kurátor és művész-galerista párosokat közös munkájukról, tapasztalataikról és a piaci reprezentációhoz való viszonyulásukról.

Április 29-én Szombat Éva fotóművész és Lendvai Linda, a Supermarket Gallery alapítója mesél nekünk közös sikereikről, együttműködésük kezdeteiről, és az Éva által közvetített sajátos szemléletmódról.

“ Játszottam egyedül, játszottunk együtt, elkezdtem kinyílni…”

Szombat Éva a szexuális tabuk ledöntésével, a női test szépségével, őszintességgel, és humorral szál szembe az énképünket és szexualitásunkat érintő társadalmi nyomással és az ebből fakadó szorongással és depresszióval.
A sokak által keresett,boldogságnak nevezett absztrakciót a giccs esztétikáját használva jeleniti meg a mindennapokból inspirálódva. Munkái azt közvetítik, hogy a boldogság sokszor nem olyan elérhetetlen, mint amilyennek tűnik, és a boldoggá válást meg lehet tanulni.

Szombat Éva a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) fotográfia szakán szerzett mesterdiplomát 2012-ben. 2013-ban megkapta a Pécsi József ösztöndíjat, amit a következő két évben újra elnyert. A három ösztöndíjas év alatt a boldogság témakörével foglalkozott, amit két könyvben dolgozott fel (Boldogság Könyv - 2014, Practitioners - 2016). 2021-ben az Orgazmust kérek, nem rózsát c. sorozatával elnyerte a Capa-nagydíjat. Képei több hazai és külföldi oldalon és magazinban jelentek már meg, olyan felületeken, mint a Vice, a Huffington Post, a GUP magazine, vagy a Vogue Spain. Műveit Budapest mellett kiállították többek között New Yorkban, Jeruzsálemben, Amszterdamban, Bécsben, Lisszabonban és Bogotában is. Művészi tevékenysége mellett alkalmazott fotósként dolgozik, olyan ügyfeleknek, mint az Adidas, Mastercard, Dove, Sloggi, Nikon, Lenovo, Samsung és a Telenor. Jelenleg a MOME doktorandája és tanára a fotográfia szakon.

Az előadás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja.

Web