projektek-események

Foton fórumestek X. rész: – A vidék horizontja: beszélgetés Váczi Lillával és Süli-Zakar Szabolccsal
2022.05.20.

Foton fórumestek X. rész: – A vidék horizontja: beszélgetés Váczi Lillával és Süli-Zakar Szabolccsal

Az FFS által szervezett fórumest-sorozat célja, hogy fiatal fotósok, illetve minden érdeklődő személyes példákon keresztül megismerkedhessen a kurátor-művész / galerista-művész együttműködések különböző formáival. Moderált beszélgetések keretén belül kérdezünk művész-kurátor és művész-galerista párosokat közös munkájukról, tapasztalataikról és a piaci reprezentációhoz való viszonyulásukról.


VÁCZI Lilla (Debrecen, 1988)
2015-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média design mesterszakán. Alkotói tevékenysége elsősorban médiaművészeti műfajokra fókuszál, munkáit a természeti jelenségek és a vidéki környezet inspirálja leginkább. Műveiben fontos szerepet játszanak az érzékszervi és érzelmi benyomások, a meditatív elmélyülés, amelyek a személyes tapasztalatok intimitásán túl, szociokulturális lenyomatokat is hordoznak. Aktívan vesz részt a hazai, kortárs művészeti életben, az FKSE Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület és az FFS Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagja. 2019-ben Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjas, kétszeres Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjas. Fotói és videói a MODEM és a Déri Múzeum közgyűjteményében is megtalálhatóak. 2020-ban a MODEM-ben volt látható a Termő/Föld című páros kiállítása, előtte 2017-ben a Debreceni Nemzetközi Művésztelepen (Tervezett Alkotás címmel), tavaly pedig az #IFeelSeen csoportos kiállításon vett részt ugyanitt.


SÜLI-ZAKAR Szabolcs (Debrecen, 1976)
Debrecenben és Egerben él, dolgozik. Projektszemléletű művész és kurátor, kutatási területe a társadalmi/urbánus tér vizsgálata, a képzőművészet, a tervezőművészet és a tudomány határterületein. 2000-ben diplomázott Szegedi Tudományegyetem földrajz szakán, 2005-ben Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. Doktori fokozatát 2014-ben védte meg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Doktori Iskolájában, a térfelfogás tudományos és kortárs művészeti aspektusai a tércentrikus emlékművekben címmel. A MAOE és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületének tagja. 2010–2013 között a Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíjat, 2015-ben a Római Magyar Akadémia Képzőművészeti Ösztöndíjat és a Szép Magyar Könyv díjat, 2016-ban a Gácsi Mihály díjat nyerte el. 2017-től a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ kurátora, 2019-től vezető kurátora, jelenleg művészeti vezetője. Fontosabb kurátori munkái a Debreceni Nemzetközi Művésztelep rezidenciaprogramja és kiállításai (2006-2009; 2016- ), valamint olyan tárlatok, mint a PANEL lét, közösség, esztétika – a lakótelepek hatvan éve (2019) vagy az APÓRIÁK (2022).


Az előadás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja

Web