projektek-események

Foton fórumestek XII. rész: Negatív terek- beszélgetés Czigány Ákossal és Kovács Krisztinával
2022.06.15.

Foton fórumestek XII. rész: Negatív terek- beszélgetés Czigány Ákossal és Kovács Krisztinával

Az FFS által szervezett fórumest-sorozat célja, hogy fiatal fotósok, illetve minden érdeklődő személyes példákon keresztül megismerkedhessen a kurátor-művész / galerista-művész együttműködések különböző formáival. Moderált beszélgetések keretén belül kérdezünk művész-kurátor és művész-galerista párosokat közös munkájukról, tapasztalataikról és a piaci reprezentációhoz való viszonyulásukról.

_CZIGÁNY ÁKOS_ (1972, Budapest) a magyar kortárs fotográfiai színtér meghatározó alakja, akinek művészetét a dokumentatív, konceptuális és absztrakt megközelítések ötvözése jellemzi. Bármely sorozatával is találkozik az ember, legyen az a Darwin Online üres lapokból álló geometrikus színkompozíciói, az Egek kontrasztos égboltjai, az Otthonok textúrával rendelkező magányos tűzfalai, Czigány minden munkáját áthatja a tűpontos képi megfogalmazás. A kompozíciók lenyűgöző precizitása olyan rendet teremt, mely a valóság látszatán túlmutat és ebben a fény az anyag egészen finom részleteit, felületeit emeli ki, transzcendens minőségeket hozva létre. A végeredmény egy páratlan, egyszerre formán és struktúrán alapuló, ugyanakkor érzékeinket is megszólító líraiság.
Czigány Ákos fotóművész 1995-ben diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja. Budapesten él és alkot, 2014 óta a Várfok Galéria képviselt művésze.
2010-ben Egek című sorozatáért elnyerte a neves Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjat, majd az International Photography Awards 3. és a prágai Leica galéria FRAME011 nemzetközi fotográfiaversenyének 2. díját és különdíját is. 2020-ban Balogh Rudolf-díjjal tüntették ki. Alkotásai az elmúlt években számos rangos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek itthon és külföldön egyaránt, többek között olyan intézményekben, mint a Magyar Nemzeti Galéria, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Mai Manó Ház, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban, a würzburgi Museum im Kulturspeicher, a frankfurti Galerie BRAUBACHfive vagy a Galleria Parmeggiani - Musei Civici Reggio Emilia.

Czigány Ákos alkotásai megtekinthetőek weboldalán www.akosczigany.com, valamint a Várfok Galéria honlapján: https://www.varfok-galeria.hu/muveszek/czigany-akos/

_KOVÁCS KRISZTINA_
művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője
Kovács Krisztina művészettörténetet tanult 2002 és 2008 között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) és 2007-ben a perugiai Universitá degli Studin. Egyetemi tanulmányai mellett 2005 és 2013 között a budapesti Szépművészeti Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályán dolgozott, tárlatvezetéseket és workshopokat tartott magyar, angol és olasz nyelven.
Az ELTE elvégzése óta teljes munkaidőben a budapesti Várfok Galériában dolgozik, először művészettörténészként, asszisztensként, ügyintézőként, kurátorként, majd 2016-tól az intézmény művészeti vezetőjeként. Az elmúlt tizenhárom évben több száz kiállítást szervezett, nemcsak a Galéria kiállítótereiben, hanem azokon kívül is, több rangos intézményben, múzeumban Magyarországon és a nemzetközi színtéren egyaránt, számos művészeti kiadványt és katalógust írt és szerkesztett, illetve rendszeres jelleggel ad elő konferenciákon, kurzusokon művészeti menedzsment témában. Évek óta a Werk Akadémia és a Budapest Art Mentor program oktatója. 2019 őszi szemeszterében Visual Arts Management and Art Curation címmel angol nyelvű kurzust tartott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. 2016-ban megalapította a First Generation@Várfok Galleryt, amely angol nyelvű művészeti program, koncepciója és tartalma szempontjából egyedülálló volt Magyarországon. Az First Generation@Várfok Gallery célja volt a gyűjtők következő generációjának oktatása és a kortárs művészettel való megismertetése izgalmas és sokszínű rendezvényprogramon keresztül.

Az előadás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja

Web