projektek-események

Foton fórumestek XIII. rész: A szubjektív valóságok szépsége. Beszélgetés Tombor Zoltánnal
2022.07.13.

Foton fórumestek XIII. rész: A szubjektív valóságok szépsége. Beszélgetés Tombor Zoltán-nal

Az FFS által szervezett fórumest-sorozat célja, hogy fiatal fotósok, illetve minden érdeklődő személyes példákon keresztül megismerkedhessen a kurátor-művész / galerista-művész együttműködések különböző formáival. Moderált beszélgetések keretén belül kérdezünk művész-kurátor és művész-galerista párosokat közös munkájukról, tapasztalataikról és a piaci reprezentációhoz való viszonyulásukról.

“A fotográfia az egyetlen módszer, mellyel definiálni tudom magam.”

Tombor Zoltán 1973-ban született Budapesten. 13 éves korában kezdett először érdeklődni a fényképészet iránt és autodidakta módon fejlődött tovább.
2003-ban kisebb haza sikerek után úgy döntött, Milánóba költözik, majd 2011-ben már feleségével New Yorkban telepedtek le. Munkáiban az emberi érzelmek, belső szubjektív valóságok ábrázolására törekszik a divatfotográfia nyelvén. Képei elkészítésénél a véletlen pillanatok ugyanannyira hangsúlyosak, mint a megrendezettség.

Tombor Zoltán munkáinál nem tartja fontosnak a műfaji definiálást, képeire ugyanúgy tekinthetünk divat-, portré-, vagy tájfotóként, dokumentarista vagy zsánerművészetként. Munkái minden esetben az alkalmazott és autonóm fotográfia között mozognak. “Szerintem a fotó transzparens médium, első pillantásra kiderül, hogy jó-e vagy sem, a készítés céljától függetlenül.”

2021-ben a Mai Manó Házban nyílt önálló kiállítása a Fényterápia címmel, ugyanebben az évben az Einspach Fine Art & Photography Galériában is kiállítást rendezett Felületi Feszültség címmel. További önálló kiállításai: 2019 – Société Budapest; 2011 – Tőzsdepalota; 2009 – Párizsi Magyar Intézet. De ezeken kívül számos csoportos kiállításon is részt vett, mint a Kiscelli Múzeum Budapest Élet/Kép című tárlata vagy 2021-ben a Bátor Tábor aukciójához kapcsolódó kiállítás a Société Budapestben.

Web