projektek-események

Kiss Imre: CHEAP TRICK - Átlátás #3
2020.03.11 - 03.24 / PINCE

Kiss Imre: CHEAP TRICK - Átlátás #3

2020. március 11 - 24.
PINCE

Megnyitó: 2020. március 10. 19:00
Helyszín: PINCE | 1122 Budapest, Hajnóczy József u. 5.

Megtekinthető: 2020. március 11– 24.

Megnyitja: Sárvári Zita


Kurátor: Bence Bettina

Kiss Imre a valóság tárgyi összefüggésein túlmutató kompozíciói egy új ábrázolási formát hoznak létre, amely a fotográfia, a festészet és a szobrászat metszéspontjából emelkednek ki.  Nem a hiteles leképezés a cél - az egymásra épülő rétegek, többször visszatérő és újra felhasznált elemek egy ismert valóságra csak részben utalnak. A műalkotás-elemek  észlelésének bizonyos mértékű kiküszöbölését, feloldását teszik kollázsai - így az azonosítatlan részletek váratlan lehetőségeket és alternatív struktúrákat, gesztusokat kínálnak.

Készítésük során másolja az anyagok és felületek megjelenését, kiragadja őket kontextusukból, manipulálja felépítésüket,  jelentésüket és észlelésüknek módját, ezzel tágítva a csendélet, mint műfaj  értelmezését és a kitolja a fotográfia médiumának határait. A dekonstruált objektek és a felületek között létrejövő folyamatos és vibráló interakció egy mesterséges teret eredményez, amely már nem pusztán ábrázoló képi felület.

Az elemek térbe való kiterjesztése installációként szintén a képi szerkezet erősítését szolgálja. Háromdimenziós projekció lesz jelen a térben, illetve a sorozat folytatásának új metódusát is bemutatja.

Kiss Imre (1994) a Kaposvári Egyetem Fotográfia szakán diplomázott 2018-ban és ugyanebben az évben elnyerte a Magyar Fotóművészek Szövetsége ösztöndíját. Újabb munkáiban a konstruált, mesterséges ábrázolással foglalkozik, kiterjesztve a fotográfia, mint médium és a csendélet, mint műfaj határait.

Támogatók: FFS - Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, Magyar Fotóművészek Szövetsége, Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Vylyan Pincészet

© Kiss Imre

www.nka.hu


Borítókép: © Kiss Imre
Web