projektek-események

Kiss Richárd: World Wide vieW - Átlátás #3
2020.08.15 - 09.13 / MyMuseum Galéria

Kiss Richárd: World Wide vieW - Átlátás #3

2020. augusztus 15 - szeptember 13.
MyMuseum Galéria

Megnyitó: 2020. augusztus 14. 19:00
Helyszín: MyMuseum Galéria | 1074 Budapest, Dohány utca 30./A

A kiállítást megnyitja: Cséka György, esztéta, kritikus

Megtekinthető: 2020.08.15 - 09.13. | szerdától szombatig 14:00-19:00 óra között

Kurátor: Laczai Veronika

Kiss Richárd a Budapesti Metropolitan Egyetem alkotói fotográfia szakán szerezte meg diplomáját, azóta munkáiban az újmédia eszközeivel dolgozik azon, hogy folyton változó társadalmunk és vizuális kultúránk, illetve túltelített korunk esszenciája megfoghatóvá váljon. Az egyetem óta kutatja az internet által generált változásokat, s azok kortárs művészetre való hatásait.

A fotográfia hozzáférhetőbbé válásának eredményeképp befogadhatatlan mennyiségű adat és vizuális információ árasztott el minket online. Kiss munkáiban ezen képeket fosztja meg eredeti jelentésüktől és alakítja át őket új léptékű műalkotásokká. Olyan algoritmus-alapú eljárásokat hoz létre, amelyek összegyűjtik a kívánt adatokat, majd azokat különböző módokon interpretálja.

Ahogy Jean Baudrillard írja A rossz transzparenciája című művében, manapság minden cselekedet megköveteli, hogy lefényképezzék, filmre vegyék és rögzítsék, csak hogy kollektív emlékezetünk és virtuális örökkévalóságunk részévé váljon. Munkáiban Kiss éppen ezt a mesterséges mnemotechnikát játssza ki azzal, hogy megkérdőjelezi befogadó és a műtárgy viszonyát, a képek alapvető létjogosultságát, azaz reflexió tárgyává teszi a fényképezés aktusát. A bemutatott alkotások radikálisan változtatják meg a nézőpontunkat azzal, hogy temérdek képpel szembesítenek minket, amelyek nem értelmezhetők képként többé, hanem teljesen új és váratlan formát öltenek.

A World Wide View című kiállításon négy autonóm műalkotás látható, amelyek témájukat tekintve kiegészítik egymást, a látogatót pedig utazásra hívják a Föld - és kollektív tudatunk - körül.

Támogatók: FFS - Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, Magyar Fotóművészek Szövetsége, Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Vylyan Pincészet

© Kiss Richárd
© Kiss Richárd
© Kiss Richárd

www.nka.hu


Borítókép: © Regős Benedek
Web