projektek-események

PHOTO/BOOK
2015.06.06 - 18

PHOTO/BOOK

2015. 06. 06 - 18.
Petőfi Irodalmi Múzeum

Bakonyi Zsuzsa, Biró Eszter, Biró Dávid, Dobokay Máté, Gál Bettina, Gellér Judit, Hirling Bálint, Hodosy Enikő, Illés Katalin, Kóti Réka, Mag Kriszti, Piti Marcell, Schuller Judit Flóra, Szántói Lilla, Szent-Iványi Réka, Szombat Éva, Vékony Dorottya
Kurátorok: Barta Edit, Biró Eszter
Az egyre könnyebben elérhető kötészeti- és a nyomdatechnikai fejlődésnek köszönhetően az utóbbi években a photobook, mint régi-új kifejezési forma ismét népszerűvé vált a vizuális-poétikus érzékenységű alkotók körében. Ez az offline kommunikációs felület eltér a korábban megismert klasszikus fotókönyvektől és albumoktól, ezért is használjuk angolul magát a kifejezést. A photobook olyan koncepcióra épülő tárgy, amelyben a teret a könyvformátum adja a történetmeséléshez és bár a képek szerkesztése nem különbözik a szövegszerkesztéstől, a szerkesztői döntések vizuális-esztétikai szempontrendszer szerint születnek. A photobook(ok) készítésekor fontos az anyaghasználat, a papírválasztás, a kötészeti mód. Napjainkban/manapság soha nem tapasztalt tudatosság figyelhető meg az alkotók részéről forma és tartalom viszonyának kidolgozásakor.
Megnyitó és beszélgetés a Margó Fesztivál keretében:
Kiállításmegnyitó: 2015. június 6. 19:00, Bártfay terem
Megnyitja: Kiss Tibor Noé 
Beszélgetés: 2015. június 7. 15 óra, Vörös terem
A közel egy órás programban a stúdió tagjai bemutatják alkotásaikat, beszélnek a témaválasztásukról, az előállítási folyamatról és arról, hogy milyen szempontokat alkalmaztak az elkészítés során. Szó esik majd a könyvek készítésének támogatási szisztémájáról is, illetve arról, hogy napjainkban hová pozicionálja a szakma ezeket a műveket.
Web