projektek-események

Photobook és photozine mindenkinek! – izole x manyi “art in book form” workshop
2022.05.21.

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának workshopja, vezeti Puszt Zsófia és Dóka Gábor

Photobook és photozine mindenkinek!

Mindenki vezetett egyszer naplót, vagy megpróbált egyszer már naplót vezetni az életében. Ugyanígy szinte mindenki vezet fotónaplót, vagy vezetett legalább egyszer.

Az elmúlt évtizedben az okostelefonok megjelenésével mindenki legalább egyszer vezetett fotónaplót, amelyet vagy megosztott a közösségi képmegosztó platformokon vagy nem. Lényegtelen is, mivel abban az óriási felhőben, amelyben őrizzük ezeket a (legtöbbször szép, de sokszor akár traumáinkat feldolgozó) képeket, minden megtalálható.

De mi és miről is szól egy photobook vagy egy zine?
Hogyan készíthet magának bárki zine-t vagy könyvet?

A mi megközelítésünk szerint ezek a művészeti könyvek valóban könyvek, úgy, mint egy regény, egy napló vagy egy novelláskötet. Vélemények, kritikák, traumák feldolgozásai. Ez a művészeti forma mindenkié lehet. Egy photobook vagy zine dramaturgiai összeállításával nem csak a környezetünkhöz kerülhetünk közelebb, de saját lelkivilágunkat is górcső alá vehetjük.

A workshopon arra szeretnénk kérni a résztvevőket, hogy hozzanak el a saját személyes archívumukból képeket, olyan képeket, amelyek megmozgatják őket. Ezekből a képekből közös erővel fogjuk összerakni a dummyjaitokat. (Dummy jelentése: egy tervezett kiadvány, pl. könyv vagy magazin makettje, amelyből később könyv lehet.) Az esemény alatt a képekből válogatva megkeressük azt a narratívát, amelyről a résztvevő mesélni szeretne. Legyen az egy személyes élmény, benyomás vagy akár egy társadalomkritikai gondolat.

Korosztály: Minden korosztály jelentkezését szeretettel várjuk!

Részvételi díj: 2000 HuF; FFS és FKSE tagoknak: 1000 HuF

Résztvevők száma: max. 15 fő

Jelentkezés: Kérlek, részvételi igényedet május 20. éjfélig jelezd a studio@ffs.hu-ra küldött emailben! Nem csak azért, mert az előkészületek miatt fontos tudnunk, hányan lesztek ott, hanem azért is, mert így a vásárra ingyen belépést biztosítunk.

Amit hozz magaddal: az archívumodat pendrive-on vagy más külső meghajtón, amiről a helyszínen nyomtathatunk!
De amit legfőképpen ne felejts otthon az a motiváció és jókedv!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Eng:
Workshop of the Studio of Young Photographers, led by Zsófia Puszt and Gábor Dóka

Photobook and photozine for everyone!

Everyone has kept a diary at some point in their life, or tried to keep a diary at some point in their life. But almost everyone keeps a photo diary, and everyone has kept one at least once.

Over the past few years, with the arrival of smartphones, everyone has started or kept a photo diary at least once, which they either shared on social photo-sharing platforms or not. It doesn’t really matter, because the huge cloud in which we store these images (mostly beautiful but often of our traumas), preserves everything.

But what is a photobook or a zine?
What is a zine or a book about?
And how can anyone make their own?


In our approach, these art books are actually books, like a novel, a diary or a book of short stories. They are reviews, critiques, reworkings of ideas. This art form can belong to everyone.

In the workshop we would like to ask participants to bring images from their own personal archives, images that move them. From these images we will collectively assemble your dummies (dummy means: a model of a planned publication (e.g. book or magazine) which will later become a book.) During the event, we will find the narrative that you want to tell about. Be it a personal experience, an impression or even a critical reflection on society.

By creating the dramaturgy of a photobook or zine, we can get closer to our surroundings, but also to our own thoughts in a given moment. Get involved and let's think together!

Age range: All ages are welcome!

Participation fee: 2000 HuF; For members of FFS or FKSE: 1000 HuF

Number of participants: max. 15 ppl

Registration: please register in advance, not only because it is important to know how many of you will be there, but also because we offer free entry to the fair. Please register until 24:00 on 20th May by sending an email to studio@ffs.hu

What to bring: your archive on a thumb drive or other external drive, which we print on the spot!
But most of all, don't forget to bring motivation and good mood!

Web