projektek-események

Photobook workshop
2014.05.08 - 06.26

Photobook workshop
2014 május - június

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója 2014 tavaszán műhelymunkát tervez, amely a photobook/fotókönyv témakörét járja körbe, gyakorlati és elméleti képzési szisztémában. A több hónapon keresztül zajló előadássorozatot és műhelymunkát kiállítás zárja a novemberi Fotóhónap keretein belül. A műhely koordinátorai Bakonyi Zsuzsa, Barta Edit és Pályi Zsófia, az FFS vezetőségének tagjai.

Tematika

A nemzetközi alkotói és piaci tendenciákat, a kiadók oldalát és szemléletét, a könyvkötés mesterségét, illetve a már sikeresen publikáló fotográfusok tapasztalatait egyaránt lefedő előadássorozatot egy gyakorlati könyvkötési technikákat bemutató és alkalmazó workshop fog követni; melynek eredményeiről egy rendhagyó kiállítás és könyvbemutató ad majd számot.Miért épp a fotókönyv? Mi is valójában a fotókönyv dummy? A kép és szöveg milyen párbeszédet folytat egymással? Mi a design szerepe a fotókönyvben? Kézzel készített, szignózott, saját magunk által kiadott vagy kiadó által publikált legyen a fotókönyv? Kiállítási tér versus kanapé: mik a kortárs fotográfia élvezetének lehetőségei? Ki lehet a könyv célközönsége, hogyan viszonyul egymáshoz a könyvek ára és azok példányszáma? Többek között ezekre a kérdésekre szeretnénk választ kapni a fotókönyvről szóló workshop folyamán.

Tervezett ütemezés

A műhelymunka négy fő szakaszra osztható: 
1. (2014. május-június) elméleti előadások és gyakorlati könyvkötési workshop, műhelylátogatás
2. (2014. június 14-15.) az elkészített fotókönyvek és már készen lévő könyvek bemutatása a Vienna Photobook Festival keretein belül, ahogy a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója egy külön standon fogja árusítani a fotókönyveket
3. (2014 június-szeptember) - alkotók megvalósítják a fotókönyveiket a kiállításra, önálló munka, alkalmi találkozó a kurátorokkal és koordinátorokkal
4. (2014. szeptember-október) műhelymunka és a külföldi tapasztalatok összegzése egy rendhagyó kiállítás formájában a Fotóhónap keretében

Kik vehetnek részt a programban?

A gyakorlati műhelymunkán, a Vienna Photobook Festival rendezvényen és a kiállításon pályázati úton kiválasztott alkotók vehetnek részt, az FFS tagjai. Az előadássorozat (a műhelymunka 1. fázisa) a szélesebb közönség számára is látogatható lesz.

Előadók

1. Előadás és beszélgetés
2014. május 8. csütörtök, Artbázis 19 óra
Pőcze Attila, a Vintage Galéria tulajdonosa
Pfisztner Gábor esztéta
Gellér Judit független kurátor
2. Előadás és beszélgetés 
2014. május 29. csütörtök, Artbázis 19 óra
Kudász Gábor Arion fotóművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára
Bartha Máté fotóművész
Puklus Péter fotóművész
3. Gyakorlati, két alkalmas workshop:
2014. június 19. csütörtök, Ádám Tamás Könyvműhelye, fél napos műhelymunka
2014. június 26. csütörtök, Ádám Tamás Könyvműhelye, fél napos műhelymunka
A könyvműhely címe: Budapest 1133, Pannónia u. 17/B, 7 em. 1.
A workshopok tervezett helyszíne:
ArtBázis Összművészeti Műhely (1085 Budapest Horánszky u. 25.)
Ádám Tamás Könyvműhelye (1133 Budapest, Pannónia u. 17/B, 7 em. 1.)
A kiállítás tervezett megvalósítása:
Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)
Meghosszabbított határidővel, 2014. május 31-ig várjuk azoknak az aktív FFS tagoknak a jelentkezését, akik részt szeretnének venni a gyakorlati műhelymunkát és a Fotóhónap keretében rendezett kiállításon!

Photobook Festival - Bécs

2014. június 14-15-én az elkészített fotókönyveket és a már készen lévő fotókönyveket mutatjuk be a Vienna Photobook Festival rendezvény (www.viennaphotobookfestival.com) keretein belül, ahol a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója egy külön standon fogja árusítani a fotókönyveket. Minden jelentkező FFS tagnak, akinek van saját fotóalbuma vagy könyve, és szívesen reprezentálná magát az eseményen, jelezze részvételi szándékát az ffslevelek@gmail.com címen legkésőbb 2014. május 31-ig. A részvétel díja 3000 Ft, eladás esetében pedig 80 százalék az alkotót, 20 százalék a Fiatalok Fotóművészeti Stúdióját illeti. Várjuk jelentkezéseiteket és ha bármi kérdésetek van, forduljatok bátran hozzánk! 
Bakonyi Zsuzsanna, Barta Edit és Pályi Zsófia
Budapest, 2014. május 26.

fotó © Szombat Éva: Happiness Book (részlet), 2014
Web