projektek-események

Tagfelvétel 2015
2015.05.14.

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója 
tagfelvételt hirdet 

A Stúdió célja a tehetséges pályakezdő fotográfusok, a fotó médiumát alkalmazó képzőművészek és a fotográfia elméleti, történeti, kritikai kérdéseivel foglalkozó szakemberek (kurátorok, kutatók, szakírók) ismereteinek, felkészültségének fejlesztése, a szakmai közéletbe, pályára történő beilleszkedésük segítése. A Stúdió a tagok alkotómunkájához eszmei, anyagi támogatást nyújt, képviseli őket hazai és nemzetközi fórumokon, valamint más szervezetekkel való együttműködések során. A tagok részt vehetnek stúdiós pályázatokon, kiállítási, kurátori lehetőséghez juthatnak, bekapcsolódhatnak a Stúdióban folyó műhelymunkákba, kedvezményesen vehetnek részt a Stúdió által szervezett portfolió-bemutatókon, programokon. A Stúdió tagkártyájával ingyenesen látogatható több múzeum, kiállítóhely, továbbá kedvezménnyel lehet igénybe venni több fotólabor szolgáltatását.

A felvételi bizottság meghívott tagja idén Gyenis Tibor képzőművész.

Ki jelentkezhet?

Várjuk mindazon 18–35 év közötti alkotók és elméleti szakemberek jelentkezését tagságunkba, akik elhivatottságot éreznek a fotográfia iránt és aktívan részt akarnak venni a Stúdió munkájában. A fotográfia médiumán túlmutató, de azzal rokon intermediális, videó alapú munkákat tartalmazó portfóliókat is szívesen vesszük.  Olyan, a fotográfiával rokon diszciplinában tevékenykedő szakemberek illetve hallgatók jelentkezését is várjuk, akik szívesen fejlesztenének kortárs művészeti projekteket. Szakirányú végzettség nem feltétel. A Stúdióba 35 év feletti „pályakezdők” jelentkezését is várjuk. Sikeres felvételi esetén számukra 3 éves tagságot tudunk biztosítani.

A jelentkezés módja - alkotói portfólió

Az alkotók bemutatkozó PDF formátumú portfólióval, motivációs levéllel és az elérhetőségük megadásával jelentkezhetnek. A portfolióhoz csatolni kell az alkotó szakmai önéletrajzát is. A motivációs levél maximális terjedelme 1500 karakter legyen. Digitális portfóliót (CD-t, DVD-t) csak abban az esetben fogadunk el, ha a munkák megvalósulási formáját, installálását kizárólag digitális módon képzeli el az alkotó, vagy a mű csak digitális formában dokumentálható (pl. web/blog/videó alapú mű, vagy fotográfiát is használó térbeli konstrukció/installáció digitális dokumentációja stb.). A portfolió technikai kritériumai: az album/mappa 15-30 képet vagy nyomatot tartalmazzon. Célszerű feltüntetni a képek adatait:
- sorozatcím (ha van)
- képcím
- elképzelt kiállítási méret
- készítés éve
- technika
- továbbá az alkotói elképzelés, koncepció leírása

A jelentkezés módja - 
kurátori, kutatói, szakírói portfolió

A kurátorok, kutatók, szakírókszakmai önéletrajzzal, publikációs jegyzékkel, és/vagy két-három írással (kritika, esszé, tanulmány), egy max. 1500 karakter hosszúságú motivációs levéllel, és/vagy egy kidolgozott projekttervvel, amelyet a felvétel esetén a közeljövőben meg szeretne valósítani a Stúdióval, illetve a kitöltött jelentkezési lappal jelentkezhetnek.

A felvétel menete

Portfóliók leadása személyesen: 2015. május 11–14. (15–18 óra között) az ArtBázison (1085 Budapest, Horánszky utca 25.)
Portfóliók leadása postai úton: 2015. május 14-ig érkezzen meg a következő címre:Magyar Fotóművészek Szövetsége (1065 Budapest, Nagymező utca 20.) A boritékon  legyen feltüntetve, hogy FFS Tagfelvétel.
Portfóliók áttekintése: A felvételi kétfordulós rendszerű: 2015. május 14-én, az első körben a bizottság áttekinti és elbírálja a leadott munkákat, és május 16-án értesíti a továbbjutott pályázókat a május 18–19-i szóbeli forduló időpontjáról.
Szóbeli: A második fordulóban, május 18 és 19-én, az ArtBázison a továbbjutott, ígéretesnek ítélt pályázatok alkotóival személyesen is elbeszélgetünk. A végső döntésről, a felvételi eredményéről a jelentkezőket e-mailben értesítjük 2015. május 25-ig
Portfóliók elszállítása: A leadott anyagokat 2015. május 26. és 30. között, 15 és 19 óra között lehet felvenni az ArtBázison. A postán elküldötteket, amennyiben felbélyegzett, megcímzett válaszborítékot tartalmaznak, visszaküldjük. A május 30-ig át nem vett anyagokért felelősséget nem vállalunk, azokat nem tároljuk.

A jelentkezéseket a Stúdió felvételi bizottsága bírálja el, amelynek tagjai:
Barkóczi Flóra (művészetttörténész, az új tagok munkáit bemutató kiállítás kurátora 2015-ben)
Gadó Flóra (FFS vezetőségi tag, független kurátor)
Gyenis Tibor (képzőművész)
Turós Balázs (FFS vezetőségi tag, fotográfus)
Vékony Dorottya (FFS titkár, fotográfus)
Villing Dóra (FFS vezetőségi tag, művészeti menedzser)

Fotó © Gyenis Tibor: 8 óra II, 2005
Web