projektek-események

Varga Domonkos: City Without Walls
2023.02.13-25

Varga Domonkos – City Without Walls (Város Falak Nélkül)

Megnyitó: 2023.02.13., 18.00

A kiállítás megtekinthető:  
2023.02.13.-2023.02.25.

Szerdától szombatig 14 és 18 óra között.

Helyszín: Foton Galéria (1053 Budapest, Képíró utca 6.)

“Mint a lerombolt város, amelynek nincsen fala, olyan a férfi önuralom nélkül.” (Péld. 25:28, Szent István Társulat fordítása)

Pár éven belül a városlakók a Föld teljes népességéhez viszonyított aránya meg fogja haladni a 60%-ot, végleg kibillentve a vidéki területek és a nagyvárosok közötti egyensúlyt. Megkérdőjelezhetetlennek tűnik, hogy a jövő a globalizációé és az urbanizációé.

Varga Domonkos sorozatában megkérdőjelezi a kései kapitalizmus végtelenségig fejlesztett infrastruktúrájában feltételezett humanizmust. Képalapú kutatása eredménye szemben áll a javuló életminőségünkre vonatkozó általános optimizmussal.
A városon, mint szimbólumon keresztül igyekszik rámutatni, hogyan vall szégyent a korszellem, amikor a fenntarthatatlan fejlődést és az ezt felügyelő rendszert támogatja a humánetológiai szükségletekkel szemben.

Az átvitt értelmű képek és tisztán elméleti szövegek együttese fejti fel az épített környezet determináló erejét, a szaporodó mentális problémákat és a fennálló politikai-gazdasági rendszert egybefonó szálakat, melyek a modern város képében kereszteződnek. Hiszen a mai városokban testesülnek meg azok az ideológiák, amelyek erősebben polarizálnak, valamint sérülékenyebbé és individualistábbá tesznek minket, mint korábban valaha.

A kiállított szövegek és képek ezen a linken is elérhetőek: https://domonkosvarga.com/portfolio/city-without-walls/
________________________

Varga Domonkos (szül. 1998) budapesti képző- és fotóművész. Munkája a társadalom-gazdaságtan és társadalompolitika jelenségeit mutatja be a saját generációja szemszögéből.

Felvállalt szándéka, hogy figyelmet irányítson a problematikus kortárs jelenségekre. Folyamatos elméleti kutatással megalapozott projektjeiben ezen jelenségek és ideológiák dekonstruálását célozza a fénykép sokatmondó csendjén keresztül.

Domonkos tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Aalto University fotóművészeti képzésen végezte.
Tagja a Fiatal Fotóművészek Szövetségének, korábbi kiválasztott alkotója a Parallel Photo Platform programnak és a 2022-es OD Photo Prize zsűrijének különdíjasa.

Kurátor: Németh Domonkos Tamás

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Giclée Factory, Capa Központ

Web